a

En mage til besvær…

”Jeg og min familie har ingen plager av kostholdet. Vi har spist melk og brød i alle år!”

Denne tilbakemeldingen fikk jeg etter en avisartikkel hvor jeg gikk litt hardt ut mot melk og brød i fjor.

Jeg skal ikke henge ut denne personen, men jeg skal benytte utsagnet til å gi en dypere forklaring. Kanskje kan den være oppklarende for den det gjelder, eller i alle fall for mange andre der ute som har diverse plager. Jeg tenkte for meg selv: Denne familien må da være den eneste i landet? I verden kanskje? Den eneste familien som ikke har barn med atopisk eksem eller ørebetennelse, selv har psoriasis, humørsvingninger, depresjon, noen form for revmatisme, halsbrann, vann i kroppen, tørr hud, øresus, noen kilo til overs, eller kanskje altfor få? Heller ikke lite energi, hjertebank, søtsug, urofølelse eller søvnvansker? Hva med migrene eller hyppige forkjølelser? Eller hva med adferdsvansker, hyperaktivitet, ADHD, hyppige toalettbesøk, eller gjentatte luftveis- eller urinveisinfeksjoner?

Poenget mitt er følgende: Hvis du eller jeg reagerer på ulike matvarer får vi gjerne nettopp en reaksjon på dette. For mange er det en naturlig tankegang av sykdom bare er noe. Men sykdommen stammer fra vår kropp. Sykdommer er et symptom, og da handler det om å finne årsaken. 

Et svært vanlig helseproblem for millioner av mennesker over hele verden har fått navnet ”Lekk tarm”, fra engelsk ”Leaky gut”.
Dessverre er dette en tilstand som ofte forblir udiagnostisert på grunn av manglende kunnskap hos helsevesenet. Svært mange leger tar ikke dette problemet på alvor, og mange har opplevd og ikke få god nok hjelp, eller at man kun blir testet for enten Cøliaki (hvor man reagerer på gluten), eller laktoseintoleranse (hvor man har nedsatt toleranse for laktose, melkesukkeret, i melkeprodukter)

De færreste allmenn-leger har tilstrekkelige kunnskaper om hvor stor betydning en lekk-tarm situasjon kan ha, eller tar dette problemet på alvor. Dette resulterer i at svært mange mennesker går i flere år med plager kunne vært unngått.

Når så mange går med denne tilstanden, er det altså mange som også går med intoleranser for ulike matvarer uten å vite det. Og hvorfor er melk, gluten og egg årsak i mange plager? Jo, nettopp fordi vi spiser svært mye av disse matvarene.

Lekk tarm kan oppstå av mange ulike årsaker, og noen av de vanligste er;

  • Korn og melkeprodukter
  • Ensidig kosthold, med høyt inntak av «raske» karbohydrater,
  • Alkoholinntak
  • Antibiotika
  • Ukritisk bruk av betennelsesdempende medikamenter
  • Candida (som igjen kan være forårsaket av alkohol, antibiotika, p-piller, stort sukkerinntak)
  • Infeksjoner av parasitter, tarmbakterier og virus
  • Mangel på gode tarmbakterier
  • Mangel på glutamin (ved ekstremt stress; kirurgi, strålebehandling, brannskader, hard trening, høy feber, faste, sult, betennelsessykdommer i tarmen)
  • Stress (økonomi, bekymringer, tankespinn++)

I tarmen sitter så mye som 80% av vårt immunsystem, noe som i seg selv er nok til å forstå at magen vår har stor innvirkning på helsen generelt- både fysisk og psykisk. Slimhinnen i tarmen skal forhindre at farlige giftstoffer, mikrober eller ufullstendig fordøyd mat kommer over i blodet, altså at disse holder seg inne i tarmen. Har vi derimot en ”lekk tarm” vil blant annet ufordøyde proteiner fra maten lekke ut og komme over i blodbanen. Dette setter i gang en immunrespons, nettopp fordi slike ting ikke skal være her. En slik immunrespons skaper et betennelsesreaksjon i kroppen, og immunsystemet løper løpsk. I tillegg til å angripe ”inntrengerne”, skades også friske celler og friskt vev, og vi kan dermed utvikle overnevnte plager/sykdommer.

aa

Det er mange symptomer på lekk tarm, og et symptom alene er ikke tilstrekkelig for å sette en diagnose. Det finnes ulike måter å teste dette på, men en enkel måte for å danne et godt bilde av situasjonen er å teste deg selv på skjemaet du finner her.

En slik situasjon er reversibel, men man har behov for hjelp for å se hvilke matvarer man reagerer på, og begynne med å eliminere disse fra kosten. Samtidig bør man benytte seg av ulike tilskudd for å kunne bygge opp tarmen, (”tette tarmen”) raskere.

På grunn av en slik tilstand og tilhørende matintoleranser, vil det være stor risiko for at man har utviklet mangler på ulike vitaminer eller mineraler som gjør at man bør komplementere sin kost med tilskudd.

Hva slags tilskudd man har behov for er naturligvis individuelt, men generelt er en god start å benytte seg av tilskudd som Probiotika (melkesyrebakterier som vil kunne gjenopprette balanse i tarmens flora), Glutamin (aminosyre som bidrar til å nydanne friske tarmtotter og celler i tarmslimhinnen) og Omega3.

Det er mildt sagt unødvendig å gå med plager som kunne vært unngått, bare man gjør små endringer i matveien. I tillegg ser jeg stor reduksjon i bruk av blant annet betennelsesdempende- eller smertestillende medikamenter ved å behandle plager med kosten. Allikevel møter vi mennesker som jobber med ernæringsterapi motstand fra mange leger, men det er kanskje ikke så rart når man gjør mennesker friske uten medisin..

Tenk om vi hadde hørt på hva vår kjære Hippocrates hevdet for mer enn 2000 år siden:

“All sykdom begynner i magen”.